fredag den 21. oktober 2016



Der er ingen undskyldning for at forblive analog - uanset taksonomisk niveau :) 


mandag den 10. oktober 2016

Hattie tanker - tænkt i Læringsteori på SDU 2014

JOHN HATTIE, EFFEKTMÅLINGER OG PASSION 
Hattie har i bogen Visible Learning givet os massiv evidensbaseret forskning i optimering af børns læring i skolen. Han har sammenstillet 138 påvirkningsfaktorer som de rangordnes i skalaen fra 0 og opad og opstillet i barometre som vist i Figur 3. Påvirkningsfaktorer mellem 0,2 og 0,4 har målelige effekter og faktorer over 0,4 anses for at have store effekter på studieresultaterne. 
Den højeste elevrelaterede påvirkning som rapporteres, er 1,44 for elevers selvevaluering af egne præstationer, mens koncentration, stædighed og engagement på 5. pladsen og motivation som nr. 6 begge viser effekt 0.48 (Håkansson 2011:14). Den undervisningsrelaterede højdespringer er formativ feedback (ibid:40). 
Allerede i Visible Learning, men også i efterfølgeren Synlig læring - for lærere, hvor forskningen sættes i relation til lærernes undervisningspraksis i klasserummet talte Hattie om passion, .... Hattie beklager, at vi har tendens til at se lidenskabelighed hos både lærer og elev som et tegn på føleri fremfor kognition, og derfor opfatter det mindre seriøst. Han fremhæver, at ”passion afspejler læringens rene og skære begejstring såvel som dens frustration” og at lærerens kærlighed til stoffet er påkrævet, hvis hun skal kunne ”indgyde præferencer eller ligefrem kærlighed til disciplinen at blive undervist” (Hattie 2012:16,17). 
... i 2014 samarbejder John Hattie med den kognitive psykolog Gregory C.R. Yates i Visible Learning and the Science of How We Learn om vise, hvordan de oprindelige data og resultater af syntesen i Visible Learning kan sammenkobles med den nyeste kognitive videnskab og derved fremme effektiv læring, fra indskolingen til de videregående uddannelser. Han tager naturligvis fat på sine højdespringere ”elevers selvevaluering af egne præstationer” og ” formativ feedback”. 
I forhold til selvevaluering adskiller han selvtillidsbegreberne self-esteem (selvværd), som er god nok at have, men som i bedste fald ikke virker synderligt på læring, self-enhancement (selvforstærkning) gennem percieved competencies ((selv)opfattede kompetence), hvor respondenten ofte praler og overdriver egne evner, og endelig self-efficacy (tiltro til egen evne). (Hattie 2014:215-225, mine oversættelser). Begreb self-efficacy er fra Bandura og handler om elevens egen tro på at evne at løse en given opgave – ifølge Bandura ”den enkeltfaktor med størst betydning for velvære og motivation” (Qvortrup og Wiberg 2013:91). Derfor skal vi gøre alt, hvad der står i vores magt for at vores elever udvikler denne. 
Hattie kommer med et interessant bud på en feedbackmodel (også til selvevaluering), men det er svært at gennemskue, om han ser læringspræstationer som værende ensbetydende med læring? Der er for meget folkeforfører over ham til min smag, og Bandura vil jeg hellere læse hos Illeris eller Qvortrup og Wiberg, som forklarer hans teori fremfor at bruge den til selvpromovering.

Oplæg om DIGITAL KULTUR

Blooms taksonomi

Jeg har ledt efter en grafisk udgave af Blooms taksonomi, som jeg kan bruge til at illustrere dannelsesrejsen fra nybegynder til avanceret niveau for PA-elever.
Jeg fandt denne her: http://docplayer.dk/1414094-Bmsf-kurser-foraaret-2015.html og her og nu er den mit valg, fordi den oversætter til hverdagsbegreber, som jeg erfaringsmæssigt tør tro, at mine elever kender og kan forholde sig til.






Når jeg opretter denne blog, MASHpåPD er det tilknyttet det obligatoriske PD-modul for ansatte på SOSU Sjælland.